Tetiba terlintas untuk berkongsi dengan semua.Mana tau boleh memberi idea untuk lebih kreatif dalam menyediakan hidangan ketika berbuka nanti... Selamat mencuba ye :)
Sari Buah
BAHAN A:
1/2 biji betik (sederhana besar)
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
BAHAN B:
1 biji mangga
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
2. Tuangkan ke dalam gelas.
3. Masukkan bahan B ke dalam pengisar dan kisar juga hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam gelas dengan berhati-hati supaya tidak bercampur.
Villa Kolada
BAHAN-BAHAN:
2 potong buah nanas
1 cawan santan
2 keping nanas (hiasan)
1 biji buah ceri (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah nanas hingga hancur. Masukkan ke dalam gelas
2. Kemudian masukkan air gula, santan dan masukkan kuib ais.
3. Hidangkan bersama-sama hiasan kepingan nanas dan ceri merah.
BAHAN-BAHAN:
30 gm tembikai susu
1 sudu besar jagung manis
3 sudu besar susu pekat
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar tembikai susu.
2. Masukkan dalam gelas.
3. Kemudian masukkan susu pekat dan jagung manis.
4. Masukkan kiub ais dan hidangkan.
BAHAN-BAHAN:
7 ml jus oren
1.8 ml jus guava
7 ml jus mangga
7 ml jus epal
3.5 ml sirap gula (buah naga)
3.5 ml air soda
Ketulan ais secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan ketulan ais ke dalam shaker dan masukkan jus satu persatu dan goncang sehingga semua juga sebati.
2. Tuangkan jus ke dalam gelas dan masukkan sirap gula.
3. Masukkan air soda untuk mendapatkan rasa karbonat.
4. Hiaskan mengikut kreativiti dan hidangkan.
Banana Float
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji pisang montel
50 gm air gula
1/2 gelas air
Aiskrim strawberi (sebagai hiasan)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pisang.
2. Masukkan dalam gelas dan dicampur dengan air gula.
3. Masukkan kiub ais.
4. Akhirkan sekali masukkan aiskrim strawberi.
Sari Buah
BAHAN A:
1/2 biji betik (sederhana besar)
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
BAHAN B:
1 biji mangga
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
2. Tuangkan ke dalam gelas.
3. Masukkan bahan B ke dalam pengisar dan kisar juga hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam gelas dengan berhati-hati supaya tidak bercampur.
Villa Kolada
BAHAN-BAHAN:
2 potong buah nanas
1 cawan santan
2 keping nanas (hiasan)
1 biji buah ceri (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah nanas hingga hancur. Masukkan ke dalam gelas
2. Kemudian masukkan air gula, santan dan masukkan kuib ais.
3. Hidangkan bersama-sama hiasan kepingan nanas dan ceri merah.
Tembikai
Susu Supreme
BAHAN-BAHAN:
30 gm tembikai susu
1 sudu besar jagung manis
3 sudu besar susu pekat
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar tembikai susu.
2. Masukkan dalam gelas.
3. Kemudian masukkan susu pekat dan jagung manis.
4. Masukkan kiub ais dan hidangkan.
BAHAN-BAHAN:
7 ml jus oren
1.8 ml jus guava
7 ml jus mangga
7 ml jus epal
3.5 ml sirap gula (buah naga)
3.5 ml air soda
Ketulan ais secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan ketulan ais ke dalam shaker dan masukkan jus satu persatu dan goncang sehingga semua juga sebati.
2. Tuangkan jus ke dalam gelas dan masukkan sirap gula.
3. Masukkan air soda untuk mendapatkan rasa karbonat.
4. Hiaskan mengikut kreativiti dan hidangkan.
4 comments:
alamak! sedapnya. boleh ka kita tukar banana tu jadik epal? hehehe.
air-air yang menyegarkan
adehh...terliur..
sedapnyaaa!!!.. sy nak simpan resepi nih.. terima kasih krn berkongsi
Post a Comment