http://masmurni.blogspot.com/

Wednesday, April 3, 2013

OAT & manfaat kesihatan yang positif

Oat dengan blueberi, rasberi dan oren
Satu mangkuk oat yang dimasak adalah sumber yang sangat baik untuk serat larut dan tidak larut, pemakanannya akan menyediakan tenaga dan membuat anda rasa kenyang dengan semua manfaat kesihatan yang positif.


Nilai NUTRIEN oat termasuk antioksidan, karbohidrat kompleks, asid lemak, asid amino, tinggi dengan mineral (magnesium, zink, fosforus, kalium, natrium, besi, dan lain-lain) dan vitamin B.

  MANFAAT KESIHATAN OAT:
- Mengurangkan tahap kolesterol LDL manakala memelihara HDL kolesterol pada tahap yang sihat
- Mencegah dinding arteri
tersumbat, sekali gus mengurangkan risiko penyakit jantung
- Kawalan gula darah dan paras insulin, membuat ini makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis (elakkan oat segera)
- Membantu merendahkan tekanan darah tinggi
- Minum banyak air apabila makan oat - ia menambah jisim kepada najis, membantu dengan pengeluaran najis yang lebih mudah dan cepat. Pergerakan usus yang kerap mengurangkan risiko penyakit-penyakit yang berkaitan dengan kolon
- Kesan detoksifikasi membuatkan kulit lebih berseri
- Membendung selera dan keinginan makan, berguna untuk pengurusan berat badan, mencegah obesiti
- Meningkatkan metabolisme dan menyediakan tenaga untuk aktiviti sukan
- Penuh asid lemak yang membantu meningkatkan kecerdasan mental

Oat sesuai dimasak dalam yogurt, dengan madu atau maple untuk rasa, ditambah dengan buah-buahan dan kacang. Satu hidangan yang sangat berkhasiat dan lazat untuk keluarga anda.




Ihsan: Juicing for Health

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers