http://masmurni.blogspot.com/

Wednesday, May 15, 2013

Gallstones: How To Remove It Naturally

What you need: 3 bottles apple juice (2 liters),  3 teaspoons epsom salt,  halfcup olive oil and halfcup lemon juice.
It has worked for many. If it works for you please pass on the good news. Dr. Lai is not charging for it, so we should make it free for everyone. Your reward is when someone, through your word of mouth, benefits from the regime. Gallstones may not be everyone's concern. But they should be because we all have them. Moreover, gallstones may lead to cancer. "Cancer is never the first illness," Dr. Lai points out. "Usually, there are a lot of other problems leading to cancer.
Gallstones impact on the skin of the abdomen
In my research in China , I came across some materials which say that people with cancer usually have stones. We all have gallstones. It's a matter of big or small, many or few.

One of the symptoms of gallstones is a feeling of bloatedness after a heavy meal. You feel like you can't digest the food. If it gets more serious, you feel pain in the liver area." So if you think you have gallstones, Dr. Lai offers the following method to remove them naturally.


The treatment is also good for those with a weak liver, because the liver and gallbladder are closely linked.

Large gallstone has to be removed thru operation!

Regimen:

1. For the first five days, take four glasses of apple juice every day. Or eat four or five apples, whichever you prefer. Apple juice softens the gallstones. During the five days, eat normally.

2. On the sixth day, take no dinner.

3. At 6 PM, take a teaspoon of Epsom salt (magnesium sulphate) with a glass of warm water.

4. At 8 PM, repeat the same. Magnesium sulphate opens the gallbladder ducts.

5. At 10 PM, take half cup olive oil (or sesame oil) with half cup fresh lemon juice. Mix it well and drink it. The oil lubricates the stones to ease their passage.

The next morning, you will find green stones in your stools. "Usually they float," Chiu Nan notes. "You might want to count them. I have had people who passes 40, 50 or up to 100 stones. Very many."

"Even if you don't have any symptom s of gallstones, you still might have some. It's always good to give your gall bladder a clean-up now and then.

By: Dr. Lai Chiu Nan


"In order for it to be more effective, drink green apple juice. You can buy 100% pure apple juice from supermarket in 2 liters packing. The treatment needs 6 liters only (4 x 250ml = 1 liter per day). Nevertheless, do include apple juice as one of your daily drinks. It’s good for you, he said"



Article source and detailed success story:http://happyhomemaker88.com/tag/dr-lai-chiu-nans-gallstone-natural-remedy/

Monday, May 13, 2013

Tips menambah FIBER untuk Diet Anda


FIBER atau Serat. Perkataan yang menjadikan sistem pencernaan kita tersenyum. Walaupun terdapat banyak makanan tambahan serat yang dijual di farmasi, kita lebih suka untuk mendapatkan serat daripada makanan yang kita makan setiap hari.

Terdapat dua jenis serat; larut dan tidak larut;
Serat larut menyerap banyak air, mewujudkan agar-agar besar di dalam sistem penghadaman. Ia membuatkan anda merasa kenyang lebih lama. Fikirkan: pear, oatmeal, kacang.
Sumber serat larut atau prebiotik dicerna sebahagian besarnya kepada kita tetapi adalah penting untuk kesihatan bakteria baik (probiotik) menduduki di dalam usus kita. Kita mendapat bakteria baik daripada makanan seperti yogurt dan kefir.
Serat tidak larut atau pelawas juga dicerna, ia menyimpan perkara-perkara yang bergerak melalui sistem. Ia cenderung untuk menjadi kering dan tipis kerana kandungan selulosa yang tinggi. Fikirkan: kulit epal dan penutup/kulit luar bijirin, benih, dan kacang.
Bran gandum, kulit luar bijirin gandum, adalah salah satu sumber serat larut yang boleh didapati secara meluas dan murah. 

7 LANGKAH UNTUK MENAMBAH FIBER UNTUK DIET ANDA
5-9 hidangan setiap hari!


1. Makan 5 hingga 9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

2. Selalu memeriksa label nutrisi makanan yang anda beli. Kandungan serat sekurang-kurangnya 4 gram setiap hidangan adalah satu permulaan yang baik.

3. Pilih makanan gandum apabila mungkin. Ini termasuk beras perang, oat, dan roti yang dibuat dengan tepung gandum.

4. Jangan bimbang jika anda melihat perkataan inulin, fructooligosaccharide, atau ekstrak akar chicory pada label pemakanan; bahan-bahan ini adalah semata-mata satu bentuk serat larut.

5.One sudu dedak gandum mempunyai 4 gram serat. Taburkan pada salad anda. Menggunakannya dalam yogurt, casseroles, sup, dan barang-barang dibakar. Anda tidak akan perasan ianya ada.

6. Fokus untuk meningkatkan pengambilan serat anda hingga 35 gram sehari. Sistem anda akan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan makanan yang tinggi serat. Tingkatkan pengambilan serat anda secara berperingkat.

7. Minum BANYAK AIR untuk menggalakkan pembuangan sisa pepejal.

Formula pengiraan jumlah air untuk dikonsume sehari ( http://nuramie.wordpress.com/2011/10/10/berapa-banyak-kita-perlu-minum-air-putih-sehari/)

TIPS PEMAKANAN FIBER

Sentiasa memilih roti gandum atau, lebih baik lagi, membuat roti anda sendiri di rumah dengan menggunakan tepung gandum

Makan sayur-sayuran mentah apabila mungkin untuk membantu memberikan sistem pencernaan anda senaman serat. Makanan mentah dipercayai mengandungi enzim "hidup" serta vitamin undenatured. Sama ada sains di sebalik pergerakan makanan mentah benar-benar sah atau tidak, kita tahu bahawa sebahagian daripada kandungan vitamin makanan yang hilang melalui memasak. Nikmati salad taman segar dan sayur-sayuran mentah seperti lobak merah, batang saderi, brokoli florets, dan lain-lain

Jika anda hidup dengan keadaan perubatan - Guam seliak, Penyakit Crohn, ulser kolitis, IBS (sindrom keradangan usus), atau keadaan lain GI, pastikan untuk berunding dengan doktor atau pakar pemakanan anda sebelum menukar diet anda dalam mana-mana cara.
Jerusalem artichokes

Nikmati Jerusalem artichoke atau sunchokes. Ini adalah sayuran berakar seperti kentang tetapi kebanyakan kanjinya adalah fructooligosaccharide; kita tidak mempunyai enzim yang sesuai untuk mencerna kanji jenis ini. Tetapi bakteria baik dalam usus kita akan  melakukannya. Di samping menyediakan banyak serat larut, sunchokes boleh menjadi pilihan yang baik untuk orang-orang yang mengira kalori.

oleh Cynthia E. Field (Kitchen Chemist)

Bagaimana memasak SUP yang berkhasiat! (Elakkan sup di dalam tin atau peket)


Selain bawang goreng, taburkan sup panas anda dengan beberapa keju dicincang untuk rasa tambahan dan nilai pemakanan. 
Ulangi kata saya: "Sup tidak perlu datang dalam tin." Ya, sup dalam tin adalah mudah. Hanya panaskan dan hidang. Bagaimanapun, anda mungkin akan membayar harga yang - bukan sahaja dari segi ringgit tetapi dari segi aditif tambahan seperti sodium. Walaupun sodium merupakan mineral biasa, lebihannya boleh membawa kepada masalah kesihatan.

Membuat sup di rumah begitu mudah sehinggakan sesetengah pembaca mungkin mencemuh penulisan artikel  mengenai proses ini. Tetapi bagi orang-orang yang membesar dengan  sup di dalam tin, untuk mengetahui betapa mudahnya untuk membuat sup adalah sesuatu yang sangat menguntungkan.

Kita suka membuat sup untuk beberapa sebab. Kita mengawal apa yang masuk ke dalam sup. Kita boleh menambah garam (atau tidak). Mungkin, terbaik dari semua, kita boleh menggunakan apa sahaja yang kita ada di tangan, termasuk sayur-sayuran bermusim atau daging yang ditinggalkan daripada makan yang lain. Anda juga boleh melontarkan daun-daun yang ditanam di halaman rumah.
Sup sangat mudah disediakan di rumah

6 LANGKAH PENYEDIAAN SUP

1. Di dalam kuali, tumis satu atau dua ulas bawang putih yang dihancurkan dalam beberapa sudu minyak zaitun dara (Virgin Olive Oil) di atas api yang sederhana.

2.Masukkan sayuran seperti bawang dihiris, lada, atau cendawan yang mendapat manfaat daripada bahan ditumis. Jika anda mahu untuk menambah beberapa udang segar untuk sup anda, anda akan berbuat demikian pada masa ini dan masak sehingga udang bertukar merah jambu. Anda juga mahu daging coklat dalam langkah ini.

3.Perkataan sup, sudah tentu, menunjukkan asas cecair. Di sini anda mempunyai banyak pilihan: sup (ayam, sayur-sayuran, daging lembu). Tambah  2 cawan cecair untuk sup anda, lebih jika anda suka sup nipis.

4. Masukkan sayur-sayuran; di sinilah bermulanya keseronokan memasak sup. Hampir apa sahaja boleh dicampak ke dalam kuali. Kita suka kale segar, chard, bayam, lobak, celery, dan lain-lain. Anda juga boleh menambah ke dalamnya sekepal beras atau pasta untuk menambah karbohidrat untuk sup anda. Untuk
meningkatkan protein tambahan, terutama dalam sup vegetarian, menambah beberapa tin kacang peas hijau atau melontarkan dalam beberapa genggam pra lentil dibasuh atau kacang black eyed peas.
Kacang peas
Black eyed peas
5. Biarkan sup menggelegak selama 20 hingga 30 minit atau sehingga semua bahan-bahan sudah masak. Sup dengan bijirin beras atau kacang kering mungkin mengambil masa yang lama untuk memasak.

6. Nikmati sup anda dengan segera, boleh juga disejukkan untuk simpanan sehingga empat hari, atau biarkan sejuk dan dibekukan untuk keseronokan hidangan masa depan.


Tips tambahan: Untuk menambah nilai pemakanan, campakkan ke dalamnya beberapa sayur-sayuran laut. juga dikenali sebagai rumpai laut atau alga.
Tambah herba segar atau kering untuk sup anda untuk
rasa tambahan dan nilai pemakanan.


by Cynthia E. Field (Kitchen Chemist)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers