http://masmurni.blogspot.com/

Friday, July 27, 2012

Tabung derma Jumaat Masjid As Salam Puchong Perdana

Budak-budak sedang tekun mengira duit tabung. Dah kira nanti dapat upah...best!


Monday, July 23, 2012

Kerana PEGAR, PAGAR dapat nama

Mesti semua pernah dengar pepatah "Harapkan pagar, pagar makan padi", yang membawa maksud 'orang yang diharapkan untuk menjaga sesuatu, namun orang tersebut berlaku khianat dan berpaling tadah'. Jadi dari sekolah rendah kita di ajar dengan pepatah ini tanpa kita mahu berfikir kenapa 'pagar'?

Pagar: "Aku mana ada mulut?"
Kalau difikirkan pun,'pagar' bukan benda hidup dan mana ada mulut nak makan padi. Dan dekat sawah bendang pun takde la pulak 'pak-pak tani' letak pagar dekat sekeliling petak sawah. Teringat la pulak lagu pak tani masa sekolah rendah dulu masa kelas muzik. Sebelum tu jom kita nyanyi...

“Lihat jauh nun di sana tekun petani kerja, 
buah padi masak kuning, isteri kerja sama, 
potong memotong membanting padi nya, 
bercerailah tangkai jerami. 
dulu padi ditumbuk inang tampi, kini mesin jadi pengganti…”

Gambar hiasan
Setelah membuat rujukan di Wikipedia bahasa Indonesia, sebenarnya bukannya pagar, tetapi "Burung/Ayam Pegar"lah watak utama dalam pepatah klasik ini.
Pepatah melayu yang popular di Malaysia harus ditukar kepada "harapkan pegar, pegar makan padi"
Burung Pegar


Burung Pegar atau Ayam Pegar adalah nama umum dari kelompok burung famili Phasianidae ordo Galliformes, termasuk burung-burung jenis Kuau dan lain-lain. Mereka dicirikan dengan sifat dimorfisme seksual yang kuat, warna spesies jantan lebih cerah dan kaya warna serta memiliki ekor yang lebih besar dan panjang. Ukuran tubuh jantan umumnya lebih besar dari pada betina. Jantan tidak memiliki peran dalam membesarkan Burung Pegar muda. Burung Pegar umumnya memakan biji-bijian dan beberapa memakan serangga.
Terdapat 35 spesies pegar dari 11 negara. Yang paling diketahui secara umum tersebar di seluruh dunia melalui introduksi. Beberapa spesies sangat populer sebagai hewan peliharaan, misalnya Pegar Emas.

Saturday, July 21, 2012

Fidyah: 2 jenis pengiraan - Orang Yang Tidak Wajib Ganti Puasa & Orang Yang Wajib Ganti Puasa

Sudah ada kalkulator di tangan? mudahnya pengiraan fidyah.
Sebelum itu mari kita memahami apa itu FIDYAH. 

Pengertian Fidyah

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan terhadap individu Islam yang tidak dapat mengantikan puasanya di Bulan Ramadhan pada suatu tahun sehingga tiba Ramadhan tahun berikutnya. Bayaran fidyah ini boleh diserahkan kepada orang fakir miskin atau di mana-mana Jabatan Agama Islam Negeri yang menyediakan khidmat bayaran denda fidyah. Hukum membayar fidyah adalah WAJIB. 

Kadar Fidyah

1 hari dendanya = 1 cupak = 1 mud
makanan asasi. Bagi Malaysia ianya adalah beras.
 
bersamaan dengan nilai zakat fitrah semasa dibahagikan 4
RM.............(Nilai Zakat Fitrah Semasa) / 4 = RM............. 

Fidyah Untuk Golongan Tidak Wajib Ganti / Qada' Puasa 
- Tiada Gandaan

Tidak wajib qada puasa tetapi wajib bayar fidyah pada tahun tersebut. 

Contohnya;
1. Orang yang tidak boleh puasa ialah seperti orang tua yang uzur yang tiada kemampuan untuk puasa
2. Orang yang mempunyai penyakit yang tidak boleh berpuasa dan seumpamanya.
 
Pengiraan Fidyah Tanpa Gandaan

Seseorang itu meninggalkan puasa pada 5 tahun yang lalu selama 15 hari tanpa diganti puasanya sehingga tiba Ramadan berikutnya :

15 (Jumlah puasa yang ditinggalkan)
x 5 (Jumlah tahun yang tidak diganti puasa)
x RM 7.50 / 4 
(Kadar Fidyah)
= RM 140.63


 Fidyah Untuk Golongan Yang Wajib Ganti / Qada' Puasa
- Dengan Gandaan

Wajib Qada puasa dan wajib bayar fidyah. Contohnya :
  1. Orang meninggalkan puasa kerana uzur syar’ie ataupun dengan sengaja.
  2. Ibu hamil atau yang masih menyusui anaknya yang takut akan kesihatan anaknya atau takut akan kesihatan dirinya dan janinnya.
Pengiraan Fidyah Dengan Gandaan

Seseorang meninggalkan puasa pada 5 tahun yang lalu selama 15 hari tanpa diganti puasanya sehingga tiba Ramadan berikutnya :

15 (Jumlah puasa ditinggalkan)
x 15 (Jumlah gandaan bagi 5 tahun, sila rujuk jadual di bawah)
x RM 7.50 / 4  (Kadar Fidyah) 
= RM 421.90


Anda juga boleh menggunakan Kalkulator Fidyah

 Sumber: Ustaz Nor Amin Sayani Bin Zainal
Johor Bahru, Johor, Malaysia
Pensyarah Pengajian Islam IKM JB, Aktivis HALUAN, Penceramah Bebas, Penceramah Motivasi, Advisor PrudentialBSN Takaful. 
 Email : asshafiee@gmail.com

Friday, July 20, 2012

Khutbah Rasulullah menyambut Ramadan, dan 4 perkara yang perlu dibanyakkkan di bulan yang mulia ini.


 
Wahai manusia, sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang sentiasa besar lagi penuh keberkahan, yakni bulan yang di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik dari 1,000 bulan; bulan yang Allah (s.w.t) telah menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiyam di malam harinya suatu tathawwu'.

Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah (s.w.t) dengan suatu pekerjaan kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu fardhu di dalam bulan yang lain. 

Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu pahalanya surga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan dan bulan Allah (s.w.t) memberikan rezeki kepada mukmin di dalamnya. 

Barangsiapa memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa, adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun berkurang. 

Para sahabat berkata, "Ya Rasulullah, tidaklah semua kami memiliki makanan berbuka puasa untuk orang lain yang berpuasa. Maka bersabdalah Rasulullah (s.a.w), "Allah (s.w.t) memberikan pahala kepada orang yang memberi sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu." 

Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirannya pembebasan dari neraka. Barangsiapa meringankan beban dari budak sahaya (termasuk di sini para pembantu rumah) nescaya Allah (s.w.t) mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka. 

Oleh kerana itu banyakkanlah 4 perkara di bulan Ramadhan
2 perkara untuk mendatangkan keredhaan Tuhanmu & 
2 perkara lagi kamu sangat menghajatinya. 

Dua perkara yang pertama ialah;
mengakui sesungguhnya bahwa tiada Tuhan selain Allah (s.w.t) dan 
mohon ampun kepada-Nya . 

Dua perkara yang kamu sangat memerlukannya ialah
mohon surga 
dan 
perlindungan dari neraka. 

Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, niscaya Allah (s.w.t) memberi minum kepadanya dari air kolam-Ku dengan suatu minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam surga." (HR. Ibnu Huzaimah).

Thursday, July 19, 2012

Pahala Sebanyak Hujan Yang Turun



Diriwayatkan dari 'Aisyah Radhiyallahu 'Anha,

 أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إذَا رَأَى الْمَطَرَ قَالَ : اللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا

"Adalah Nabi Shallallahu 'Alaihi Wasallam apabila melihat hujan beliau berdoa:  
ALLAHUMMA SHAYYIBAN NAAFI'A 
(Ya Allah, -jadikan hujan ini- hujan yang membawa manfaat -kebaikan-." (HR. Al-Bukhari)

Tuesday, July 17, 2012

Fillipino Inventor Turns Plastic Trash Into Liquid Gold


July 15 - A Filipino inventor has found a way to turn plastic waste into fuel for vehicles. Jayme Navarro is not claiming to have invented the process but he says, in the Philippines where landfills are the size of large hills, it's a practical solution to a major problem.

There's no shortage of plastic waste in the chronically polluted Philippines. But now, one company - Polygreen Technology and Resources - is putting the waste plastic to good use, by turning it into fuel. Much of the plastic comes from Manila's mountainous Payatas landfill, where the city's poorest residents eke out a living collecting and selling the trash. It ends up at Polygreen's plant nearby, where founder Jayme Navarro exposes it to a process called pyrolysis.

POLYGREEN TECHNOLOGY AND RESOURCES INVENTOR JAYME NAVARRO SAYING: "By pyrolysis, we can decompose plastic into diesel, gasoline and kerosene." Navarro says the process is simple. First plastic waste is placed on a conveyor belt for shredding and drying. Then it's put into an air-tight thermal chamber for decomposition. Inside, the granulated plastic gets melted into vapors that are distilled into this - a golden liquid that is chemically identical to regular fuel. Only, it's better says the company, as pollutants from the incineration process are minimal and the quality of the fuel is cleaner due to its low sulfur content. It's also 10 to 20 percent cheaper than regular fuel because of large supply of plastic waste and lower production cost.

Right now the plastic fuel is approved for industrial use and is being tested for vehicles, with promising results. This one factory can produce around 1,600 litres of fuel from two metric tonnes of plastic wastes daily. In Manila alone 10 million people produce an estimated 6,000 tonnes of trash a day. While plastic-fuel technology isn't anything new Navarro believes that an industrial scale version of his technology could not only help drivers on the road but help the country dig itself out of its trash problem. Elly Park, Reuters.

Monday, July 16, 2012

Nokia Lumia 900 turun harga sehingga 50% hanya selepas 3 bulan pelancarannya


(Reuters) - Nokia Oyj telah memotong harga AS telefon pintar utamanya pada separuh, tidak sampai tiga bulan selepas pelancaran, dalam usaha untuk melunakkan kerugian dalam bahagian pasaran kepada saingan seperti Apple Inc dan Samsung Electronics Co.
Kos handphone Lumia 900 Windows telah dikurangkan kepada $ 49,99 dari $ 99 dengan perjanjian dua tahun, jurucakap Nokia Keith Nowak berkata pada hari Ahad, 15 Julai 2012.
Telefon Nokia dijual di kedai-kedai AT & T Inc. Nowak berkata potongan harga "adalah sebahagian daripada pengurusan kitaran hayat berterusan kami, yang bersama dilakukan antara Nokia dan pembawa pelanggan."
Jurucakap itu juga berkata potongan harga bukanlah luar biasa pada masa ini dalam kitaran hidup telefon pintar, mencatatkan bahawa Samsung telah memotong harga Galaxy S II, yang dilancarkan sebelum Lumia 900.
Walaupun pernah sekali menjadi pembekal telefon bimbit yang dominan di dunia, Nokia lewat manaiktaraf kepada telefon pintar, menyebabkan  telah kehilangan pasaran kepada telefon bimbit yang kurang mahal.
Memaparkan skrin 4,3 inci, 1.4-gigahertz pemproses dan kamera 8-megapiksel, Lumia 900 menggunakan perisian yang sebahagian besarnya belum dicuba dari Microsoft Corp.
Jualan yang lembab, Nokia menjadi lebih malang apabila Microsoft berkata telefon semasa tidak akan mampu untuk menjalankan perisian Windows 8 yang baru.
Bulan lepas, Nokia berkata ia akan memberhentikan 10,000 pekerja, dan perniagaan telefon bimbit akan mencatatkan kerugian yang lebih besar daripada yang dijangkakan suku tahun. Ketiga-tiga agensi penarafan kredit utama telah menurunkan Nokia kepada  status "ringan".
Telefon pintar yang menggunakan sistem Android Google Inc dijangka terdiri daripada 61 peratus daripada pasaran global pada 2012, manakala Apple iPhone boleh menguasai lebih daripada 20 peratus, berkata International Data Corp bulan lepas.

Nokia dijangka melaporkan keputusan suku kedua pada 19 Julai. Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters minggu lalu menjangkakan kerugian dalam perniagaan telefon bimbit 236,000,000 € ($ 289,000,000), meningkat daripada 127,000,000 € ($ 156,000,000) pada suku pertama.
Saham Nokia ditutup Jumaat di 1,51 €, selepas lebih awal pada minggu jatuh terendah sejak pertengahan tahun 1990-an. Mereka telah merosot hampir 95 peratus sejak November 2007.

(Laporan By Sinéad Carew dan Jonathan Makam di New York; penyuntingan oleh Gunna Dickson)

Spesifikasi Lumia 900 (Also known as Nokia Lumia 900 RM-823):

GENERAL 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Announced 2012, February
Status Available. Released 2012, May
BODY Dimensions 127.8 x 68.5 x 11.5 mm, 90 cc
Weight 160 g
DISPLAY Type AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size 480 x 800 pixels, 4.3 inches (~217 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass
  - Nokia ClearBlack display
SOUND Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
MEMORY Card slot No
Internal 16GB storage, 512 MB RAM
DATA GPRS Class 33
EDGE Class 33
Speed HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth Yes, v2.1 with A2DP, EDR
USB Yes, microUSB v2.0
CAMERA Primary 8 MP, 3264x2448 pixels, Carl Zeiss optics, autofocus, dual-LED flash, check quality
Features Geo-tagging
Video Yes, 720p@30fps, video stabilization, check quality
Secondary Yes, 1 MP, VGA@15fps
FEATURES OS Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
Chipset Qualcomm APQ8055 Snapdragon
CPU 1.4 GHz Scorpion
GPU Adreno 205
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
Browser HTML5
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java No
Colors Black, cyan, white, magenta
  - MicroSIM card support only
- SNS integration
- Active noise cancellation with dedicated mic
- MP3/WAV/eAAC+/WMA player
- MP4/H.264/H.263/WMV player
- Document viewer/editor
- Video/photo editor
- Voice memo/command/dial
- Predictive text input
BATTERY Standard battery, Li-Ion 1830 mAh (BP-6EW)
Stand-by Up to 300 h (2G) / Up to 300 h (3G)
Talk time Up to 7 h (2G) / Up to 7 h (3G)
Music play Up to 60 h
MISC SAR US 1.29 W/kg (head)     0.95 W/kg (body)  
SAR EU 1.33 W/kg (head)  
Price group
TESTS Display Contrast ratio: Infinite (nominal) / 2.562:1 (sunlight)
Loudspeaker Voice 70dB / Noise 68dB / Ring 75dB
Camera Photo / Video
Battery life Endurance rating 38h




PRO EVOLUTION SOCCER : PES 2013 ; WORLD SOCCER : WINNING ELEVEN 2013

Mana yang bagus, Fifa atau PES?




KONAMI hari ini telah mengumumkan secara rasmi PES 2013 (PRO EVOLUTION SOCCER 2013), atau di Asia lebih dikenali sebagai WORLD SOCCER: WINNING ELEVEN 2013, sebelum kemunculannya sebagai  "keseluruhannya permainan bola yang baru".

Fokus tahun depan adalah hak ke atas tonggak individualiti dan kawalan penuh, dan berjanji untuk memberikan peminat bola sepak "tahap kawalan tidak pernah berlaku sebelum ini".
Mengambil inspirasi daripada bintang perlindungan, Cristiano Ronaldo, PES 2013 secara aktif menggalakkan individualiti, membiarkan anda bermain "apa saja gaya bola", yang buat pertama kali ini bermakna anda boleh mengambil  "kawalan penuh ke atas rembatan".

Pelbagai perubahan dan tweak sedang dikumpulkan di bawah tiga tajuk:

Kawalan Penuh PES (Full Control): pemain akan mendapat kebebasan yang lebih besar ke atas kawalan bola dan cara pemain menerima dan memerangkap bola juga bertambah baik. Buat kali pertama pemain akan diberi pilihan untuk mengambil kawalan manual terhadap rembatan mereka. Kelajuan menggelecek telah diperlahankan untuk memastikan ia lebih realistik, tetapi menggunakan R2 akan membolehkan pemain untuk menambah "pelbagai gaya untuk kawalan rapat mereka".

ID Pemain (Player ID): Pemain lebih dikenali di PES 2013, mempunyai ciri-ciri “Signature moves” , iaitu kemahiran dan muslihat yang sama seperti realiti di atas padang. Tujuannya adalah untuk membuat pemain individu terasa unik dan mudah dikenalpasti di atas padang. Ini juga meliputi tingkah laku penjaga gol.

Proaktif AI: PES 2013 menjanjikan keseimbangan permainan. Pasukan akan mempunyai organisasi yang lebih besar dalam pertahanan dan serangan, dan akan bertindak balas lebih cepat apabila mereka mendapat atau kehilangan bola.

Nantikan PES 2013 pada musim luruh ini (Ogos-September 2013) untuk PlayStation 3, Xbox 360, PC Windows, PlayStation 2, PSP, Nintendo 3ds, dan Wii.


PES 2013
Published by: Konami
Developed by: Winning Eleven Productions
Genre: Sports
Release Date:
US: Q3 2012
E for Everyone: No Descriptors
Also Available On: Xbox 360, PlayStation 2, PC, PlayStation Portable, Nintendo 3DS, Wii
Also known as: WINNING ELEVEN 2013


Sumber dipetik daripada www.ign.com

Friday, July 6, 2012

Manggo Delight Cake


Selamat berhari Jumaat.. 
Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas hingga ke hari ini..
Satu nikmat hidup yang usah disia-sia..pergunakan sebaik-baiknya 
selagi berkesempatan.. Insya'Allah..

Tak mahu membebel panjang-panjang,
just nak kongsi kek Manggo Delight yang mama buat semalam
Tak sempat nak tangkap gambar banyak-banyak..
sebab semalam agak sibuk juga...

Inilah hasilnya :




Yang ini pula pavlova double layer saiz 10 inci 
order daripada Cikgu Maiweeta



saja buat pavlova lebih untuk perut sendiri..ngeee



kek besday untuk anak buah 
kek choc cheese
Happy Birthday Tasha..






Serba Pink Hello Kitty




Sweet sangat .
Terpaku seketika bila tengok gambar yang satu ni.. 
Tuan punya mesti peminat Hello Kitty sejati ..
Tak mahu turun dari kereta kalau dalamnya secantik dan se'cute' ini ..
Tinggal dalam kereta pun tak apa rasanya..ngeeee

Thursday, July 5, 2012

Manggo Delight Cake Dan BE


Salam.. Tarik nafas dalam-dalam... lepasss... 
Alhamdulillah..lama dah tak buka blog dan check Nuffnang. 
Ada 3 BE sedang menari-nari kat blog mama rupanya..
Tah macamana pagi ni tergerak hati nak buka web Nuffnang.
Rasa nak melompat bila tengok ada 3 BE tu..
Terima Kasih Nuffnang,
Tengah cari mood untuk membaking pagi ni..
hari ini nak buat Pavlova dan Manggo Delight Cake.



Ni la rupa Manggo Delight Cake..ni ambil gambar kat google je..kek tak siap lagi..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Networkedblogs