http://masmurni.blogspot.com/

Wednesday, February 23, 2011

Misteri Rumah Sewa RM50 di Shah Alam

Dulu-dulu, masa zaman belajar kat UITM Shah Alam pernah juga terdengar-dengar tentang cerita ini..tetapi banyak sangat versi yang ada..macam-macam kisah.. Satu cerita ini rasanya sangat lengkap dan sesuai untuk dikongsi bersama...


KISAH BENAR SERAM SEKSYEN 2, DEPAN WETWORLD. by Amir Azfar Aznan




9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la]. 

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. 

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?] 
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya... 
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas. 

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena. 

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot. 

Mlm tu kitorg kna lg teruk. 

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... 
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. 

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni. 

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor. 
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!   


Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah. 

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil. 

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak. 

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!! 

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden? 

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg. 

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam. 

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss...... 

Aku demam 3 hari. 

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang. 

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu.. 

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

p/s: kepada semua penduduk seksyen 2, awas.


Rumah yang mana satu??? sila klik kat link ini:


cerita ini diambil dari sini:

Christchurch Earthquake - February 22, 2011


Christchurch Earthquake: at least 65 dead and 100 trapped in 'darkest day'

On February 22, a magnitude 6.3 earthquake occurred very close to Christchurch, New Zealand 
causing extensive damage.The earthquake comes less than six months after a 7.1-magnitude earthquake struck the area in early September. 



A man holds a child in his arms after the earthquake struck Christchurch on Feb. 22. A 6.3 magnitude earthquake killed and trapped people beneath rubble and sparked fires and toppled buildings in New Zealand's second-biggest city of Christchurch on Tuesday.


Rescue workers climb onto the collapsed Pyne Gould Guinness Building in central Christchurch on Feb. 22.



A man is seen after being pulled from the rubble after an earthquake in Christchurch on Feb. 22.


see more:

http://photoblog.msnbc.msn.com




christchurch-new-zealand-earthquake-damage-photos


Tuesday, February 22, 2011

True Transformers: Normal Cars Turned Monstrous


Rasa-rasanya berani tak nak ubah suai kereta 
jadi sampai camni???
Ada yang nampak cantik,ada yang kelakar,
ada juga yg nampak pelik..
ada yang dah cam rupa tranformers juga..
layan je la ye.... 







yang mana satu pilihan kalbu???



sumber:
weburbanist.com

Sunday, February 20, 2011

Mood: Demam Selsema










Arini demam selsema datang melanda..
Pas makan ubat selsema tadi...
Mengantuknya rasa bagai dibuai-buai...
 Tak larat langsung nak membulatkan mata...
Cuma terfikir,bilalah boleh lelapkan mata..:'(

Nak tido jap..
harap-harap akan ok bila bangun nanti....




Saturday, February 19, 2011

Tin Tin..Jom..!!!!!!



"Mama,tin tin...jommmm..."


suara Amar tiba-tiba mengejutkan mama dari tidur yang lena.
Tengok jam,...baru kul 4 pagi ni..awalnya Amar bangun..!!!


"Mama,tin tin...jommmm..."


Amar terus merengek-rengek.


"Amar,awal lagi ni sayang..baru kul 4 pagi ..mana ada tin tin sekarang ni..tidur dulu ye..kul 7 pagi kang baru ada tin tin" 


pujuk mama yang separuh mamai.
Aduh!!!kena bangun juga .. Amar dah mula menangis dengan kuat..


Mama on tv ... Playhouse Disney Astro 613 ...
Amar tetap terus menangis juga.. 
sebabnya, mama tak penuhi permintaannya..hehe
Mama on cd player pula ..
buka cite Tin Tin..


"Haaah...tin tin..yeahhh!!! 


Tangisan Amar dah bertukar menjadi gelak tawa..
Lega hati rasanya bila tengok Amar leka dengan Tin Tin..
Tin Tin tu sebenarnya Upin Ipin.. hehe 
Maklumlah Amar belum berapa pandai bercakap. 
Jadi,sebutannya pun ikut suka hati dia je..


Mama on laptop, terus buka blog ... 
Lalalalala.....






Gambar2  Amar yang tiada kaitan dengan entry

Monday, February 14, 2011

Iraqi Dinar

Ramai yang bercerita mengenai Dinar Iraq. 
Pelbagai spekulasi juga telah didengar mengenainya.. 
Pernah dengar tak tentang Apungan Dinar Iraq??? 
di mana nilai Dinar Iraq akan dinilaikan semula dan matawang ini akan meningkat harganya... 

Dengar ceritanya ada yang menyimpan Dinar Iraq
 sejak tahun 2004 dan mereka mengharapkan
 khabar gembira mengenainya..

Menurut cerita lagi,
 Dinar Iraq akan melonjak harga dari matawang
 yang tiada nilai kepada matawang yang bernilai
 lebih dari satu dollar per dinar..

Menarik kan??
 Ada logiknya sebab Iraq merupakan negara kedua pengeluar minyak terbesar dunia!!!

P/S:
Kalau kita ada sekeping 25,000 dinar
 berapa agaknya nilai bila dah diapungkan nanti??
kalau benar-benar terjadi....
banyak tuh!!!
(sambil mengira jika usd dollar ditukar ke Ringgit Malaysia!!!)


Wednesday, February 9, 2011

Banjir Di Segamat 2011 - Sekolah Kebangsaan Kuala Paya



Semasa Banjir Berlaku....






Tahun 2011 mencatatkan sejarah banjir terburuk di Segamat...


Seingat-ingatnya la..
Inilah pertama kali sekolah tercinta dilanda banjir seteruk ini...


Gambar-gambar ini diambil dari album FB Sekolah Kebangsaan Kuala Paya...

















Sesudah Banjir Berakhir....






Gotong-royong Membersihkan Sekolah





Sumber: Sk Kuala Paya's Photos



Tuesday, February 8, 2011

Valentine's Day - HARAM dalam Islam

 Ada terlintas tak nak sambut hari Valentine 14 Februari ni??? Sambutan ini haram disambut oleh orang islam walaupun kadang kala ramai yang menggunakan pelbagai alasan untuk mambolehkannya...yang haram tetap haram k...


Nak tahu kenapa Hari Valentine Haram disambut???? Hayati kupasan menarik Ustazah Siti Nor Bahyah mengenai tajuk ini. Semoga ia menjadi panduan dan pedoman kita bersama...Insya'allah..







Sumber:You Tube

Monday, February 7, 2011

"1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa"







Setelah ditag oleh tuan punya contest Pembawa Wacana (PW) maka terciptalah entry penuh bermakna nih...hehe..Maaf ye PW terlambat sikit menjawab tag ini..balik kampung tengok banjir aritu..
Tahniah kepada PW kerana telah mencapai target lebih 1000 follower. Kira-kiranya ini merupakan 1st GA untuk semua...
syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:



  1. Mesti ade blog sendiri dan jugak akaun facebook.
  2. Kena jadi follower PW , follow Nenizazi [sponsor hadiah] dan jugak like fanpage facebook Wacanaku.... Senang nanti korang nak tau update.
  3. Buatkan satu entri bertajuk "1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa", letakkan banner di atas dalam entri dan link kan ke entry ni...
  4. Tag 3 orang dan pastikan diorang tau..
  5. Letakkan link entry korang dekat komen entri ni..


Seorang pemenang akan dipilih menggunakan random.org... 
Hadiah boleh tahan katanya.. 
Vios ke???hehe.. .. 
Nak tau apakah hadiah itu... 
sila klik banner di atas.





Tarikh tutup contest




1 Mac 2011 






Tiga orang yang menjadi mangsa seterusnya:




erza




tiefazatie




panadol





Wednesday, February 2, 2011

Banjir Segamat 2011 - TERKINI JALAN YANG DITUTUP

Cuba bandingkan kedua-dua gambar yang diambil dari satelit di bawah..
Kelihatannya seperti awan berarak menuju ke Semenanjung Malaysia...
Macam berat je awan tu dengan hujan....
Harap-harap tak ada apa yang buruk akan berlaku...

8pm 01/02/2011

11pm 01/02/2011


             LAPORAN TERKINI JALAN YANG TUTUP
 TARIKH : 01/02/2011 (SELASA) 
 MASA : 10.00 MALAM


 SEGAMAT
 JALAN MUAR KE LABIS (SEMPADAN DAERAH MUAR SEGAMAT) ARAS AIR 0.6M         
 JALAN MASUK KE FELDA REDONG     
 JALAN FELDA KEMELAH     
 BT 8, JALAN MUAR KE SEGAMAT (SIMPANG TEBING TINGGI)     
 KM 214 JALAN JOHOR BAHRU KE SEREMBAN (GEMAS BARU) ARAS AIR 0.3M   
 JAMBATAN SG. PENARAH KM 63,JALAN MUAR KE SEGAMAT     
 KM 196 JALAN SEGAMAT KE GEMAS (Berhampiran buluh kasap) ARAS AIR 1.3M   
 JALAN BULUH KASAP ARAS AIR 0.8M   
 KM 71 JALAN MUAR-SEGAMAT (KG BATU BADAK) ARAS AIR 1.3M   
 KM 4 JALAN BULUH KASAP-BATU BADAK MUAR ARAS AIR 0.6M   
 KM 75 JALAN MUAR-SEGAMAT (KG PASIR BALAI) ARAS AIR 0.6M   
 KM 198 JALAN SEGAMAT-GEMAS (SG.LIMAU) ARAS AIR 1.5M   
 JALAN JEMENTAH   

 LEDANG 
 JALAN TANGKAK-JASIN      
 JALAN SIALANG-JASIN(J21) ARAS AIR 0.3M   
 JALAN DURIAN CHONDONG-BUKIT KEPONG(J34) ARAS AIR 1.0M   
 SIMPANG JALAN BEKOH-ASAHAN(J123)           
 KG SAWAH -SIMPANG PENCHU (J74) KM33 ARAS AIR 0.15M 

 KOTA TINGGI 
 JALAN KG. KELANTAN - PANTI (KM3) ARAS AIR 1.5M   
 JALAN SEMANGGAR ARAS AIR 0.5M   
 JALAN TUN SRI LANANG (TRIFFIC LIGHT PLAZA KOTA - JAMBATAN) ARAS AIR 0.6M     

BATU PAHAT 
JALAN PARIT BOTAK ARAS AIR 0.2M   
JALAN SERI DUYUNG ARAS AIR 1.0M   
JALAN SERI MEDAN ARAS AIR 1.0M   
JALAN PARIT WARIJO ARAS AIR 1.0M   
JALAN SERI BENGKAL ARAS AIR 0.2M    

  MERSING 
 JALAN KG. KELANTAN KE PANTI ARAS AIR 1.4M   
 JALAN TUN SERI LANANG ARAS AIR 0.5M  
  
 MUAR
 JALAN LENGA BERHAMPIRAN KAMPUNG JAWA ARAS AIR 0.6M   
 KM 70 JALAN MUAR LABIS (LENGA BT 29) ARAS AIR 0.8M   
 JALAN PANCHOR (PEKAN) ARAS AIR 0.8M   
 JALAN PANCHOR (DEPAN BALAI POLIS) ARAS AIR 0.3M   
 JALAN GOMBANG/RENCHAONG     
 JALAN LIANG BATU-GOMBANG ARAS AIR 0.4M   
 JALAN MUAR-LABIS  ARAS AIR 1.0M             

 JOHOR BAHRU
 JALAN SUNGAI TIRAM SEKSYEN 1 BERHAMPIRAN KUARTER JKR      


.

jalan dari buluh kasap ke kg kuala paya

jalan dari jementah ke segamat
        
jalan dari buluh kasap ke batu anam



confirm tak leh nak balik kampung ni..
jalan utama nak balik kampung tak leh lalu....





sumber gambar:
FB Segamat Flood


    

Tuesday, February 1, 2011

Perkembangan Banjir Di Segamat 01 Februari 2011


Alhamdulilah.kalau dilihat melalui gambar satelit jam 5 pagi tadi,keadaan lebih baik berbanding semalam.


keadaan landasan keretapi yang rosak

Beberapa perkhidmatan tren ke selatan dan timur Semenanjung dibatalkan sejak semalam akibat banjir dan tanah runtuh antara Bahau dan Tampin di Negeri Sembilan hingga ke Kluang, Johor.KTM Berhad dalam satu kenyataan semalam berkata, perkhidmatan terbabit ialah Ekspres Rakyat KL Sentral-Singapura/Singapura-KL Sentral, dan Ekspres Sinaran Timur dan Kuala Lipis-Singapura/Singapura-Kuala Lipis. 


Bagi perkhidmatan Gemas-Singapura, penumpang akan dibawa dengan bas dari Gemas ke Kluang sebelum meneruskan perjalanan ke Singapura, manakala bagi perkhidmatan dari Singapura ke Gemas, perkhidmatan akan berhenti di Kluang sebelum penumpang dibawa dengan bas ke Gemas. Penumpang Ekspres Senandung Wau dari KL Sentral ke Tumpat akan menaiki bas dari KL Sentral ke Mentakab sebelum menaiki tren ke Tumpat, manakala laluan Tumpat ke KL Sentral pula, penumpang akan menaiki tren dari Tumpat ke Mentakab sebelum meneruskan perjalanan ke KL Sentral menaiki bas. Penumpang yang terjejas akibat pembatalan itu boleh membuat pertukaran tarikh perjalanan atau menuntut pemulangan tiket di kaunter KTM yang berhampiran, kata kenyataan itu. – BERNAMA








Ramalan Cuaca Untuk 7 hari Untuk Negeri Johor

Selasa, 01/02/2011 

Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Sepanjang Hari
 Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
 Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala    sederhana
 Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
 
Rabu, 02/02/2011 

Ribut petir di beberapa tempat
Petang
 Pagi : Hujan di satu dua tempat
 Petang : Ribut petir di beberapa tempat
 Malam : Hujan di satu dua tempat
 
Khamis, 03/02/2011 

Ribut petir di satu dua tempat
Petang
 Pagi : Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
 Petang : Ribut petir di satu dua tempat
 Malam : Hujan di satu dua tempat
 
Jumaat, 04/02/2011 

Hujan curah di satu dua tempat
Petang
 Pagi : Tiada Hujan
 Petang : Hujan curah di satu dua tempat
 Malam : Hujan di satu dua tempat
 
Sabtu, 05/02/2011 

Ribut petir di satu dua tempat
Petang
 Pagi : Tiada Hujan
 Petang : Ribut petir di satu dua tempat
 Malam : Hujan di satu dua tempat
 
Ahad, 06/02/2011 

Ribut petir di satu dua tempat
Petang
 Pagi : Tiada Hujan
 Petang : Ribut petir di satu dua tempat
 Malam : Tiada Hujan
 
Isnin, 07/02/2011 

Ribut petir di satu dua tempat
Petang




Sumber: Jabatan Meteorologi Malaysia
 Pagi : Tiada Hujan
 Petang : Ribut petir di satu dua tempat
 Malam : Tiada Hujan






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Networkedblogs