http://masmurni.blogspot.com/

Saturday, October 30, 2010

PS3: Pro Evolution Soccer 2011 kini di pasaran

PES2011boxart.jpg

Siapa yang minat bola mesti tahu pasal game WINNING ELEVEN (WE) atau PRO EVOLUTION SOCCER (PES). Sebenarnya kedua-duanya tu macam adik beradik kembar; seorang tinggal di Asia dan seorang lagi tinggal di barat / eropah. Di Asia ialah si WE, dan di barat ialah PES.

Siapa yang pernah main WE ni mesti akan cakap 'inilah game bola terbagus di dunia'. Itulah yang suami saya cakap, sebab dia main game ni tiap-tiap hari. Siap masuk tournament masa Piala Dunia 2010, dapatlah no.2 - Ipod Shuffle sebiji. Masa Piala Dunia 2006 pun dapat no.2 - Porche Carrera sebiji....tp model je. Kalau yang boleh drive kan lagi bagus.

 Beberapa minggu lepas, KONAMI (Developer) baru melancarkan WE 2011 dan dah sampai pun di pasaran Malaysia. Macam goreng pisang panas! Try la tanya kedai game ada stok lagi ke tak...mesti dah habis...walaupon harga game tu RM180!

Antara feature terbaru:-
- 360-degree passing ratio - lagi senang nak pass bola
- Improve dalam shot & stamina meter/gauge
- Pemain pertahanan lagi bijak, bukan macam dulu - kejar pemain lawan macam anak itik ikut ibunya
- Penjaga gol pun lagi bagus, senang nak dikawal
- 1000 animasi baru & visual yang lebih bagus seolah-olah menonton bola secara langsung
- Kita boleh jadi kontraktor; buat stadium sendiri
- Strategi & taktikal boleh ubah secara 'drag & drop'
- Feint Setting - rasanya boleh set macamana player nak mengelecek bola.
- Master league online - dulu setakat Exhibition Match je boleh online rasanya.

Satu yang masih kekal ialah muka Messi sebagai cover....tak best!

Dan, takziah juga kepada Negeri Sembilan kerana esok Kelantan dapat cuti.
Malaysia Cup Final: NS 1 - Kelantan 2






Kemalangan Bas Di Genting Sempah – 7 Terbunuh 29/10/10

Nampaknya badi dari kemalangan ngeri bas ekspress datang lagi. Belum pun sempat kita menarik nafas lega dan menunggu tindakan kerajaan ke atas pemandu bas ekspress agar senantiasa berhati-hati bila memandu, sekali lagi kita dikejutkan dengan kemalangan membabitkan bas.
Dalam kejadian terbaru, enam maut manakala 21 lagi dilaporkan cedera selepas sebuah bas pelancongan yang membawa rombongan belia terbabas lalu terbalik di KM38 Genting Sempah dekat sini kira-kira 7.50 malam 29 oktober 2010.
Kemalangan membabitkan bas yang membawa 44 penumpang terdiri daripada ahli Belia 4B Kampung Siong, Baling dan dua pemandu bas itu berlaku ketika kenderaan itu menuruni Genting Highlands.
Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail, berkata bas berkenaan yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dikatakan hilang kawalan sebelum terbabas lalu terbalik di laluan bertentangan.
Penumpang bas berkenaan bermalam di Genting Highlands semalam.
Beliau berkata, bomba Kuala Lumpur menerima panggilan kecemasan kira-kira 7.51 malam daripada bomba Bentong yang memaklumkan mengenai insiden itu.
Tujuh jentera bomba termasuk dari Bentong, Kuala Lumpur, Selayang dan Taman Melawati berkejar ke tempat kejadian untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit di bawah bas.
Mangsa dibawa ke Hospital Bentong, Hospital Selayang dan Hospital Kuala Lumpur. – BERNAMA
Mengikut laporan astro awani, dikatakan seramai 7 orang terkorban, namun setakat ini, hanya enam nama senarai mangsa yang dikeluarkan.
Berikut adalah senarai mangsa korban nahas :
Mohamad Khairy Mohamad Mazuki, 14;
Mohd Amirul Muhamat Isa, 13;
Mohamad Firdaus Rosedi, 16;
Mohammad Yussof A. Akhit, 16;
Mohd Ridzuan Husin, 17;
Muhd Fahmi Abdul Mustaffa, 17.
Sumber berita: myberita.com


Lagi mengenai Kemalangan melibatkan bas ekspress  

Friday, October 29, 2010

Andai Facebook Wujud Zaman Dulu-dulu..
















Perkara-perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ketika Tidur..


Adakah kita semua tahu perkara-perkara yang tak sepatutnya dilakukan ketika tidur???haha...sebenarnya ramai yang dah tahu kan...tapi saja nak bagi tau sekali lagi..mungkin ada yang dah lupa dan terlepas pandang..tapi semua ni penting walaupun nampak seperti perkara remeh temeh...




1. Jangan tidur bersama jam tangan.
 Jam tangan boleh mengeluarkan radioaktif. Walaupun jumlahnya tidak banyak, sedikit   sebanyak ia boleh mengganggu kesihatan anda. 






2. Jangan tidur dengan telefon bimbit. 

  Meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur adalah tidak
 digalakkan. Walaupun ada diantara kita menggunakannya sebagai alat penggera. Para saintis telah membuktikan bahawa alatan elektrik dan elektronik termasuk telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis 
gelombang yang tidak elok untuk kesihatan. 






3. Jangan tidur dengan mekap yang masih melekat. 

Jika anda biasa tidur tanpa mencuci solekan muka atau dimana-mana tempat di bahagian kulit, ia boleh mengakibatkan masalah kulit untuk jangka masa panjang. Solekan yang tidak dicuci boleh menghalang kulit daripada bernafas dan mendapat pengaliran udara yang sepatutnya. Anda juga akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan tidur yang lena. 




4. Jangan tidur dengan bra.

Bagi perempuan, anda tidak digalakkan tidur dengan memakai bra kerana ia dikhuatiri menyebabkan barah payudara melalui kajian yang dijalankan oleh saintis Amerika. Memakai bra melebihi 12 jam akan menambahkan risiko barah tersebut




5. Jangan tidur dengan seluar dalam. 

Bagi lelaki pula, tidak elok memakai seluar dalam ketika tidur. Seeloknya pakai la 'boxer' yang longgar dan selesa.
 Sayangilah Mr Z anda. 




6.  Jangan tidur tanpa seurat benang.

Hal ini penting kerana jika pada ketika anda tidur berlaku sebarang kemalangan/kecemasan bukankah ia memudaratkan anda? hehe..



Semoga tips di atas menjadi panduan untuk semua...
sekadar berkongsi infomasi...










Wednesday, October 27, 2010

Info:The Belly Fat Burner




Dark Chocolate - The Belly Fat Burner


Dark Chocolate: That is not a typo. Dark chocolate is loaded with antioxidants (nearly eight times the number found in strawberries) and it contains stimulants that can have a positive effect on fat burning, including theobromine and caffeine. It also contains a nice dose of oleic acid, which is a monounsaturated fat. Make sure to choose the 78% or higher cocoa levels for best results.










Another (Belly) Fat Burner - Green Tea


Green Tea: Not only does it contain a potent antioxidant, many scientific studies have linked green tea to increased fat burning, including a report in the American Journal of Clinical Nutrition that found green tea extract boosted the daytime metabolism of test subjects by 35- 43%.






Source: 15 Foods That Kill Belly Fat FAST by Josh Bezoni of 7DayBellyBlastDiet.com

Tuesday, October 26, 2010

ONLY IN JAPAN :)






















(sumber:google)

Keep Walking...........



Keep Walking........... 

The Organs of your body have their sensory touches at the bottom of your foot, if you massage these points you will find relief from aches and pains as you can see the heart is on the left foot. 

Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to. It is indeed correct since the nerves connected to these organs terminate here. This is covered in great details in Acupressure studies or textbooks.



All About WATER...








Correct timing to take water, will maximize its effectiveness to Human 
body. 


Two (02) glass of water - After waking up - Helps activate internal organs 



One (01) glasses of water - 30 minutes Before meal - Help digestion 



One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood 
pressure 



One (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack

______________________________________________________________________


DRINK WATER ON EMPTY STOMACH.....

It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value.
For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese med ical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, ga str itis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT

1. As you wake up in the morning before brushing teeth , drink 4 x 160ml glasses of water

2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minutes

3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.

4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours

5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.

6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:

1. High Blood Pressure - 30 days

2. Ga str ic - 10 days

3. Diabetes - 30 days

4. Constipation - 10 days

5. Cancer - 180 days

6. TB - 90 days

7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwa rd s - daily.

This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times.

It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

Drink Water and Stay healthy and Active.

This makes sense .. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals ..not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain...

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.

It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed . It will slow down the digestion.

Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.


A serious note about heart attacks : Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting.

Be aware of intense pain in the jaw line.

You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.

Nausea and intense sweating are also common symptoms.

60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.

Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive...

Monday, October 25, 2010

Wanita Taiwan kahwini diri sendiri



Aduh..ni nak kongsi satu berita yang di petik dari Sinar Harian..macam-macam perangai manusia ni kan..sebelum ni ada yang kahwin dengan watak anime,kahwin dengan bantal busuk..yang ni plak kahwin dengan diri sendiri...

Tak terjangkau dek pemikiran nih sehingga terbaca berita ni...esok-esok tah kahwin dengan apa plak..jangan ada plak blogger kat luar tu terfikir nak kahwin dengan blog kesayangan korang ye....hahaha. Layan je la berita ni...





TAIPEI - Seorang wanita Taiwan, Chen Wei-yih bersedia untuk sesi fotografi dengan memakai gaun putihnya dan memilih perancang perkahwinan serta menyewa dewan untuk majlis perkahwinan yang akan dihadiri 30 rakannya. 

Tetapi tiada pengantin lelaki yang akan terlibat dalam perkahwinan itu kerana Wei-yih akan mengahwini dirinya sendiri. 

Wei-yih, 30, mengambil tindakan itu kerana tidak berminat dengan lelaki yang ditemuinya tetapi menghadapi tekanan masyarakat supaya berkahwin kerana umur yang meningkat. 

"Saya bukannya antiperkahwinan, tetapi saya harap dapat memberikan idea yang berbeza kepada masyarakat," katanya.-

(sumber:sinar harian)



The 7 dangerous acts after a meal





Melakukan sesuatu atau memakan sesuatu selepas menjamu selera makan tengah hari atau malam anda, akan menyebabkan berlakunya beberapa tindakbalas di dalam tubuh anda. Tindakbalas ini akan mempengaruhi kesihatan tubuh anda. Berikut adalah 7 perkara yang tidak dibenarkan selepas makan:


1. Jangan merokok:
Kajian mendapati merokok sebatang rokok selepas makan adalah bersamaan dengan merokok 10 batang rokok. Ini sekaligus meningkatkan risiko menghidap kanser.


2. Jangan makan buah-buahan:
Memakan buah-buahan sebaik habis makan,
akan menyebabkan perut anda dipenuhi udara (kembung).
Oleh itu, makan buah hanya selepas setengah jam atau 1 jam sebelum makan.


3. Jangan minum teh:
Daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi.
Ia dapat mengakibatkan protein dari makanan anda mengeras dan sukar
untuk dihadam dan dicerna.


4. Jangan longgarkan tali pinggang anda:
Melonggarkan tali pinggang selepas makan hanya akan
menyebabkan usus anda bermasalah seperti terbelit atau tersumbat.


5. Jangan mandi:
Mandi selepas makan hanya akan mengurangkan kadar pengaliran darah ke
kawasan perut anda.
Ini adalah kerana darah akan lebih cenderung mengalir ke bahagian tangan,
kaki dan kawasan tubuh yang lain.
Ini akan melemahkan sistem pencernaan anda.


6. Jangan berjalan-jalan:
Berjalan-jalan selepas makan hanya akan menyebabkan kesukaran sistem
pencernaan anda untuk menyerap nutrisi daripada makanan yang anda telah telan.


7. Jangan tidur:
Jangan tidur sebaik menghabiskan hidangan anda.
Makanan yang anda ambil itu tidak dapat dicerna dengan baik.
Ini boleh mendatangkan masalah seperti gastrik dan jangkitan kepada usus anda.

Sunday, October 24, 2010

Rama-rama

Menurut wikipedia :

Rama-rama, (Bahasa Inggeris: Butterfly) adalah sejenis serangga dari order Lepidoptera, sama seperti rama-rama. Kebanyakan rama-rama mempunyai warna yang terang dan menarik.

Ramai yang keliru perbezaan kupu-kupu dan rama-rama:


Perbezaan fizikal utama ialah pada sesungutnya. Kebanyakan rama-rama mempunyai sesungut berfilamen yang langsing dan berbentuk belantan di hujungnya. Sesungut rama-rama pula lebih berbulu.


Perbezaan lain adalah kupu-kupu akan merentangkan sayapnya apabila berehat, sementara rama-rama sayapnya terlipat tegak di atas tubuh pada waktu berehat.


Kebanyakan rama-rama aktif pada siang hari dan oleh itu berwarna-warni, manakala kupu-kupu aktif pada malam hari dan tertarik kepada cahaya lampu.


Rama-rama suka hinggap di bunga.Ia menghinggap menggunakan mulut yang berbentuk seperti straw.

Kitaran hidup rama-rama:




Jom kita nikmati keindahan dan kepelbagaian corak pada rama-rama.















(sumber:google)



Subahanallah...Cantik kan...


Saturday, October 23, 2010

Sorry !!!!!!!!!!!!!!!!




Arini tak berapa sempat nak blogwalking...sori ye kawan-kawan...
Sekarang baru free ..tak sempat nak buat post..jadi ni lah post untuk arini
sementara menunggu post baru...dua hari lepas tentang pizza....
Arini tentang ni pula...hehehe..masih berkisar tentang makanan juga...
Suka sebenarnya kalau nak bercerita tentang makan dan makanan..

Ini lah dia yang menyebabkan tuan punya blog ni tak sempat nak blogwalking..
jangan salahkan tuan blog tapi salah
kan dia nih...



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*











dan


ini



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*











bestkan tengok gambar makanan..hehehe
ni ler hasil keje tangan akak ari ni dik!!

Thursday, October 21, 2010

Extreme Cheesy 6 Pizza





Bila nampak jer iklan ni apa yang korang terbayang...????
Waaaaaa..tetiba jer rasa lapar tahap ular sawa..hehehe..
Saja nak tayang kat semua orang agar rasa lapar ini dapat dikongsi bersama....

Pernah rasa pizza ni..???
Klu belum,cepat-cepat pi Pizza Hut ...
bagi pengemar cheese inilah pizza yang paling menepati citarasa korang....
Tak caya???pergi cuba..baru tau..

Sebenarnya dah try pizza ni minggu lepas,
maklum ler anak-anak suka makan pizza,
jadi kalau nak bagi anak makan dengan berselera maka pizza hut adalah tempatnya...
Klu ada gambar lagi bestkan... terlupa plak nak bergambar dengannya,
jadi entry ni just suka-suka dan
bukan bertujuan untuk masuk contest dari pizza hut....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Networkedblogs