http://masmurni.blogspot.com/

Tuesday, September 28, 2010

Pemesongan Akidah Dalam Bahan Bacaan Kanak-Kanak.

Saya mendapat maklumat ini dari seorang rakan mengenai penjualan buku ini di sekitar Kuala Lumpur. Jadi berhati-hati ketika membeli bahan bacaan untuk anak-anak anda. Kita perlu melihat isi kandungan buku sebelum membuat keputusan untuk membelinya.

Buku ini tidak sesuai dibaca oleh anak-anak kita kerana ia boleh memesongkan akidah mereka.Malah mereka turut melukis gambar Nabi Isa,Nabi Adam dan Hawa.Sedangkan dalam agama kita tindakan tersebut sangat bertentangan.Jadi berhati-hati para ibu bapa...




























Sunday, September 26, 2010

Tutorial: Download dgn laju - Cara Install Internet Download Manager Full Version



Klik sini link IDM 5.20 yang tak perlu pakai 'patch' atau 'keygen'. Install dan terus boleh guna. Senang sangat...

Syaratnya, jangan update kepada version lain. Sebab kadang-kadang timbul masalah key kena sekat / block.
Pakai mana-mana version pun kelajuan download lebih kurang sama je. Tapi 5 kali lagi laju dpd biasa la. (Depends kpd kelajuan internet juga)

Kalau anda pakai browser selain Internet explorer, jangan lupa integrate kpd browser yang anda pakai.

Caranya - dlm IDM, klik;

Downloads>Options>General>Integrate IDM into Browsers: Mozilla, Opera, Google chrome, safari, netscape...

So bila klik link untuk download nanti, semua download akan menggunakan IDM secara automatik, dan fantastik!

Jika nak IDM 6.01 Beta version terbaru (version ni kena ada 'patch');

Download link :

First, Install IDM dlm PC
2nd, kasi tutup IDM jika terbuka. pastu masuk ke Folder - Program files>IDM
3rd, Copy 'Patch' & paste dlm folder IDM
4th, Double klik patch dlm folder IDM tu, klik generate & patch, pastu dia ckp 'patch done'
5th, Delete patch file dlm folder IDM tu tadi. Tugasan selesai!

Ok, ini pula salah satu penyelesaian masalah kepada error atau key in use/block.

Sila guna software Perfect Uninstaller 6.3.3.6 ni untuk uninstall IDM lama yang telah korang install tu dan kemudian install semula atau install IDM version lain..ok? Selamat mencuba...
Software ni untuk mereka yang agak was-was bila dah delete something, lepas tu takut ada lagi file tertinggal..software ni delete smua leftover yg berkaitan dgn file korang delete..

Kalau anda sudah selesai install, boleh try download cerita di bawah.





Saturday, September 25, 2010

Tutorial: KOPI paling sedap di dunia..! COPY, Cut, paste 5x lebih cepat daripada biasa.



Nak tahu 'KOPI' paling sedap di dunia?


Itulah TeraCopy, Software Utiliti PC yang FREE - Di design untuk copy atau move file daripada folder ke folder 5-10 kali lebih cepat dpd biasa.

Kadang-kadang kita berhasrat untuk pindahkan gambar atau movie daripada PC ke External Disk/ Pendrive. Prosesnya mmg lambat jika file tersebut bersaiz besar ber GB2. Tambah-tambah lagi pada musim Raya ni, sebab semua orang mesti nak abadikan gambar2 Raya yang banyak tu.

Apalagi, try la pakai software ni, saiz kecil je 2MB sahaja, lagi kecil dpd 1 lagu Raya.



Demi mencapai Wawasan 2020, marilah kita sama-sama berBlogging...


Friday, September 24, 2010

Tutorial Download Paling Mudah...Latest Movie, tv siri, ceramah agama, software, dll



Hari ni mari kita kongsi bersama cara-cara nak download paling mudah daripada internet, TANPA pakai software canggih-canggih seperti limewire, bittorrent, bitcomet, morpheus dll.

Drive D 250GB ni pun dah dekat nak penuh sebab isi berbagai Movie terbaru, tv series full season dan software-software MAHAL (tetapi free) siap dgn crack dan keygen. Kebanyakan cerita juga sudah disertakan subtitle (Hard-subbed atau soft-subbed)

Terdapat juga cerita-cerita baru di Astro, seperti siri UPIN & IPIN. Jadi tak payah beli CD untuk anak-anak. Bakar CD sendiri sahaja. Nanti saya bagi tutorial bakar CD jika ada permintaan. Kos DVD cuma RM1. Boleh isi 4GB cerita.

Dan, saya pakai Antivirus/internet security AVG 9.0 full version valid sampai 2018. Kalau nak antivirus lain pun ada. Goreng pon sodapp.

Kelebihannya lagi, kita boleh download cerita dlm format RMVB atau MKV yang mana size filenya adalah 2-3 kali lebih kecil daripada format AVI yang mana selalunya di download daripada torrent file. Jika 1 movie dlm format AVI, sizenya lebih kurang 700MB. Tetapi movie yang sama dlm format RMVB,sizenya cuma 200-300MB. Jadi lebih banyak cerita boleh disimpan.

Nak tahu dengan lebih lanjut? Bagi yang dah tahu jangan gelak pula sebab ini basic je. Untuk mereka yang darjah satu merah, Sekolah Kebangsaan Buloh Kasap.

Ikut Step by Step NKOTB:

1. masuk http://www.syok.org dan create account dengan isi username & password.
2. Apalagi pilih la cerita. Pilih salah satu Mediafire, USAupload atau hotfile (file hosting)
3. Kalau nak lagi byk choice, klik 'kongsi file' disini ada cerita jepun, korea, anime, software dll

Itu saja. 3 simple steps dpd OSO Special Agent!



Ada juga cerita yang ada 2-3 part. Jadi download kesemua 3 part tadi.
Dan 'join' menggunakan software HJ Split (300KB sahaja sizenya)
atau 7zip (free zip software)



Download internet boleh dicepatkan selaju 5-6 kali ganda dgn software accelerator seperti
Internet Download Manager (IDM), atau free version Internet Download Accelerator (IDA).
Maknanya satu movie boleh siap dalam 15 minit! depends pada kelajuan internet anda juga.

Caranya, cuma install software di atas dan klik kanan (right click) langkah 2.Klik sini utk donlod.
di situ ada tertulis 'Download with IDA' so klik aje la.
Macam Mi segera cepat dimasak sedap dimakan.

Wednesday, September 22, 2010

Malware Detected ????



Sangat terkejut...waaaaa...blog kesayanganku ini terkena jangkitan juga :'(
Apa nak buat nih???









Asalnya dari satu web nih tapi bila semak statusnya web ni da lama tak aktif.Jadi sape punya kerja nih?






Selepas verified blog dgn google,rupa-rupanya blog kesayanganku nih bebas dari malware detected walaupun semua orang nampak ada warning page sebelum masuk blog
http://masmurni.blogspot.com/

Jadi kawan-kawan semua tak yah takut nak jenguk blog ni ye...Mr.google dah confirmkan tak de malware kat sini....

Tuesday, September 21, 2010

Fenomena Alam Yang Luar Biasa

Lenticular Clouds


fenomenaalam10

Lenticular Clouds

Lenticular Clouds adalah masa dari awan dengan kekuatan internal yang mengarah ke atas akibat perbezaan tekanan. Bentuknya sering disalahertikan dengan misteri piring terbang atau UFO.Secara umum awan lenticular terbentuk saat angin kencang bergerak mengitari objek besar seperti gunung.

Fire Rainbow

fenomenaalam7

Terjadinya pelangi., waktu dan tempatnya harus tepat serta keadaan matahari dan awan harus sesuai.Kristal pada awan akan memecah sinar menjadi pelbagai macam cahaya tampak pada spektrum cahayanya.

Mammatus Clouds

fenomenaalam6

Bentuknya yang sangat luar biasa dan asing dari penglihatan manusia, Mammatus Clouds merupakan tanda akan datangnya cuaca yang ekstrim atau akan terjadinya badai.

Terbentuk dari berbagai macam formasi es dan memanjang hingga ratusan kilometer. Dibalik bentuknya yang cantik, awan ini merupakan pesan akan terjadinya bencana.

Red Tides

fenomenaalam4

Red Tides dapat disebut juga sebagai kembang alga merupakan arus tiba-tiba dengan alga bersel satu yang memiliki warna yang sama dengan jumlah yang fenomenal yang mengubah seluruh area menjadi warna merah darah.

Beberapa dari kejadian ini relatif tidak bahaya, namun beberapa dapat membawa racun yang sangat berbahaya sehingga menjadi fatal pada makhluk hidup di sekitar laut.

Sundogs

fenomenaalam12


Sun dog / sun halo adalah fenomena lain yang melibatkan matahari.


Light Pillars

fenomenaalam11

Fenomena ini dapat dilihat ketika cahaya dipantulkan oleh kristal es baik dari bawah mahupun dari atas.

Gambar Lubang Terbesar Di Dunia

Great Blue HoleGreat Blue HoleGreat Blue Hole

The Great Blue Hole adalah lubang pembuangan kapal selam di pantai Belize.

Lubang itu memiliki diameter mencapai 1.000 meter dengan kedalaman 400 meter.


Diavik Diamond Mine

Diavik Diamond Mine

The Diavik Mine adalah tambang yang berada di wilayah barat laut Kanada.Dibuka pada tahun 2003 dan menghasilkan 8.000.000 karat atau sekitar 1.600 kg berlian setiap tahun.


Kimberley Big HoleKimberley Big Hole

Kimberley Diamond Mine (yang terkenal juga dengan ‘Big Hole’) .Dari tahun 1886 – 1914, sekitar 50.000 penambang menggali lubang dengan sekop dan menghasilkan 2.722 berlian.Kimberley Diamond Mine terdaftar sebagai salah satu Warisan Dunia.


The Bingham Canyon Mine

The Bingham Canyon Mine

The Bingham Canyon Mine

The Bingham Canyon Mine adalah tambang tembaga yang berada di Pegunungan Oquirrh, Utah.Memiliki kedalaman 1.2 kilometer dengan lebar 2.5 km.Ia merupakan penggalian terbesar dalam sejarah manusia.


Mir Mine

Mir MineMir Mine

The Mirny Diamond Mine memiliki kedalaman 525 meter dan diameter 1200 meter.Ia merupakan salah satu yang terbesar pada zaman Uni Soviet.Sekarang sudah tidak digunakan dan ditinggalkan.Ketika ia masih beroperasi, memerlukan sekitar dua jam untuk turun ke bawah .


Guatemala HoleGuatemala HoleGuatemala Hole

Sink hole, Guatemala.Pada tahun 2007, sebuah lubang yang berasal dari lubang pembuangan sedalam 300 meter, .Sink hole ini disebabkan oleh hujan dan air bawah tanah.


Monticello DamMonticello DamMonticello Dam

The Monticello Dam terletak di Napa County, California, Amerika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Networkedblogs